Критерият най-ниска цена води до изкривяване на дейността на строителния надзор и

...
Критерият най-ниска цена води до изкривяване на дейността на строителния надзор и
Коментари Харесай

Бивш директор в АПИ: Критерият „най-ниска цена“ води до лоши практики

Критерият „ най-ниска цена " води до деформиране на активността на строителния надзор и на работата на строителя. Това сподели за Euronews Bulgaria инж. Георги Златев - член на контролния съвет на Българска браншова камара  " Пътища " и някогашен шеф на дирекция " Поддръжка на пътища " към Агенция „ Пътна инфраструктура “, по отношение на качеството на пътното строителство у нас.

 

Абстрахирайки се от момента и метода по който беше направена проверката на Северната скоростна дъга, в плана ясно е казано, че проби би трябвало да се вземат на всеки 2000 кв. км, т.е. при всеки 100 метра трябва да се вземат проби. На базата на една единствена проба министърът прави умозаключение, по моя информация на друго място по сектора е взета проба с 24 см дебелина. 

Съгласно Закона за устройство на територията строителният контрол е наложителен за градежа на всеки веднъж.

Когато бях шеф в АПИ заварих пътища, които бяха пълни с дупки. Започна развой по възстановяване на пътната мрежа и през 2015г. установихме, че над 30% пътищата са в неприятно положение. Поставихме си за цел от 10г. да осъществяваме поправки на тези 30%. И най-новият път, в случай че не се поддържа неговият експлотационен период, внезапно понижава.

Подкрепям самодейността за черен лист на компаниите, които не вършат качествени поправки или вършат няколко пъти ремонт на ремонта.

 

Цялото изявление вижте във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР